Blog > Komentarze do wpisu
Melange ziół Za

Melange ziół Za'atar

Za'atar to mieszanka ziół z dodatkiem ziaren sezamu pochodząca z kuchni Bliskiego Wschodu a dokładnie z Libanu i Syrii. Identyczną nazwę nosi też tam dzikie oregano.

Jest kilka odmian tej mieszanki, ale w podstawowy i tradycyjny skład zawsze wchodzi: tymianek, lebiodka syryjska, oregano + kilka innych nie europejskich ziół no i oczywiście nasiona sezamu.

Nie ma co nawet myśleć o zrobieniu tego melanżu samemu. Warto jednak zadać sobie trud aby poszukać go w handlu. Na pewno można go kupić w sklepie z arabskimi lub tureckimi artykułami lub w sklepie internetowym.

Za'atar dodaje się na Bliskim wschodzi najczęściej do oliwy aromatyzując ją w ten sposób. Następnie macza się w takiej oliwie po prostu chleb. Można taka oliwa też chleb posmarować i zapiec na tosty.

Po połączeniu Za'ataru z oliwą i sokiem z cytryny otrzymasz genialny winegret do sałatek.

Suchym Za'atarem można też natrzeć mięso, które smaży się krótko, np. kotleciki jagnięce z kością lub inne grillowane smakołyki.

sobota, 15 kwietnia 2017, samira.nl

Polecane wpisy

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl