Blog > Komentarze do wpisu
Makaron Orzo - makaronowy ryż

Makaron Orzo

Makaron Orzo do złudzenia swoim kształtem przypomina ryż, nie jest jednak żadną nowością i jest od bardzo dawna wykorzystywany w wielu krajach usytuowanych wokół Morza Śródziemnego.

Na początku był głównie wykorzystywany w zupach lub jako składnik zimnych sałatek lub na ciepło zastępował ryż w tradycyjnych potrawach: risotto lub pilav.

Jest więc do spotkania w potrawach arabskich, tureckich a także greckich, włoskich.

Nazwa Orzo wywodzi się z języka włoskiego i w każdym kraju swego pochodzenia nazywa się inaczej:

  • w Grecji: Kritharaki
  • we Włoszech: Orzo
  • w Turcji: Sehriye
  • po angielsku: Risoni
  • w Maroko: Risi

Wytwarzany jest z twardego gatunku pszenicy, za to sama włoska nazwa orzo znaczy "jęczmień".

makaron orzo

Bardzo często makaron Orzo podawany jest w potrawie w kombinacji z ryżem.

Tak własnie najczęściej robię gotując ryż na sposób turecki, który wręcz uwielbiam.

Najpierw podsmażyć trzeba niewielką ilość makaronu orzo na maśle lub oliwie aż nabierze ładnego brązowego koloru, dopiero wtedy dodaje się wypłukany ryż (i tu ciekawostka: gruboziarnisty ryż na risotto) i dalej gotuje razem tak jak to się robi z tradycyjnym ryżem gotowanym na sypko.

Gotowy ma efektowne cętki dzięki podpieczonemu makaronowi, a sam jest wilgotny, leciutko kleisty i można jeść wręcz łyżkami.

Bardzo dobrze jak każdy inny makaron komponuje się z pomidorami lub sosem pomidorowym, z serami, z warzywami liściastymi, oliwą i czosnkiem.

sobota, 20 sierpnia 2016, samira.nl
Tagi: makarony M

Polecane wpisy

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl