Blog > Komentarze do wpisu
Morska lawenda (Limonium vulgare)- Lamsoor

Morska lawenda (limonium vulgare), nazywana jest też "baranimi uszami" ( j. hol.- lamsoor). Nazwa bierze się z pewnością z podobieństwa jadalnych zielonych liści do baranich uszu.

Często mylony jest z inną nadmorską kwitnącą rośliną, mianowicie astrem solnym. Pomyłka bierze się z podobieństwa liści, w obu przypadkach jadalnych. Natmiast same rosliny w całości i kwiaty nie są do siebie zupełnie podobne, choć obie pieknie kwitną na lawendowowy kolor.

Listki morskiej lawendy same z siebie mają lekko słonoway smak. Wykorzystane w sałatce, nie trzeba jej już solić. Idealnie łączy się smakowo z potrawami z rybą i owocami morza. Listki są miesiste i odporne na więdniecie. Przy płukaniu ograniczyć kontakt ze słodką wodą z kranu. W takiej wodzie listki nie zachowają długo świeżości, to naturalnie słona woda nadaje im jędrność i trzyma przy zyciu. Po wypłukaniu należy je szybko osączyć i osuszyć.

Smak- delikatny, przyjemny, trudno porównywalny do innych zielonych warzyw. Po prostu smaczny.

Wartości odżywcze w 100 g -

kCal- 21

kalcium- 40 mg

żelazo- 3,3 mg

sód- 1000 mg! zapotrzebowanie u dorosłego człowieka 1500 mg)

Jak podawać-

  • podsmażone z masłem (można wcześniej zeszklć siekana cebulkę)
  • zblanszowane w niesolonej wodzie
  • z łososiem z grilla
  • z cukinią (kabaczkiem) z grilla
  • garnisz do skorupiaków, np. małże lub ostrygi
  • z pieczoną jagnięciną lub młodą baraniną

Kiedy w handlu: od kwietnia do października lub listopada, zależnie od pogody.

Jak przechowywać- 3-4 dni w lodówce (miejsce na warzywa) w plastykowym pojemniku

 

 

wtorek, 15 września 2015, samira.nl

Polecane wpisy

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl