Blog > Komentarze do wpisu
Kang Kung- Indonezyjski szpinak wodny

szpianak wodny z patelni

Szpinak wodny pochodzący z Indonezji (Java lub Sumatra) jest podobny do dzikiego europejskiego szpinaku i można go podobnie przygotowywać.Ma dużo mniejsze i węższe listki  jednak niż dziki szpinak,który ma z kolei liście duże jak męska dłoń lub jeszcze większe.Najczęściej przygotowuje się je podobnie jak zwykły szpinak czyli krótko blanszowany lub krótko robiony na patelni np. z oliwą,czosnkiem,cebulką,gałką,chili i orzechami no i sól i pieprz do smaku.

Szpinak wodny po indonezyjsku na ostro:

  • garść Kang kung,dzikiego szpinaku lub zwykłego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek trasi
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu ketjap
  • 1-2 łyżki lekkiego jasnego sosu rybnego
  • kilka łyżek oleju do smażenia (2-4)
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pokrojoną cebulę,czosnek i chili zemleć w malakserze bardzo drobno na ziarnistą pastę.
  2. Usunąć końcówki szpinaku wodnego (ok.2 cm) z najstarszych łodyg,opłukać i dokładnie odsączyć (łodygi szpinaku wodnego są puste w środku gdzie może ukryć się dużo wody co nie będzie dobre dla sosu).Pokroić je w spore kawałki( ok.4-6 cm) razem z liśćmi.
  3. Rozgrzać dużą suchą patelnię podobną do woka,wrzucić na niego trasi,podprażać trasi przez chwilę i ponownie odłożyć.
  4. Na tej samej patelni rozgrzać olej mocno olej,wrzucić cukier i jedynie wykonując patelnia okrężne ruchy (nie mieszać) rozpuścić cukier w oleju.
  5. Do cukru dodać zmieloną pastę z cebuli,czosnku i chili i podsmażać ja przez chwilę uważając by nie przypalić cebuli
  6. Dodać podprażone trasi rozkruszając je w pacach nad cebulą i pieprz.
  7. Dodać też sos rybny i ketjap.
  8. Ogień pod patelnią musi być cały czas duży i wszystkie czynności wykonuje się energicznie nie odchodząc od patelni.
  9. Dokładnie odsączony szpinak wodny dodać teraz na patelnię.Zamieszać by szpinak pokrył się sosem z przyprawami i zdjąć z patelni jak najszybciej by szpinak pozostał jędrny i chrupiący.Zbyt długo trzymany na patelni "zwiędnie" i stanie się włóknisty trudny do pogryzienia.
  10. Najlepiej smakuje z naturalnym białym ryżem i jako dodatek do duszonego kurczaka w aromatycznym sosie z dużą ilością przypraw i mleczkiem kokosowym (sambal goreng ajam)

Szpinak wodny w odróżnieniu od zwykłego szpinaku,który należy zawsze choć krótko zblanszować można jeść na surowo dodając pokrojony do sałatek.

Szpinak wodny jest rośliną spożywaną przede wszystkim dlatego,że jest bardzo zdrowy.Bogaty w niacinę jak i w karoten i kalium.W Chinach kultywowany jest od ponad 2 tys. lat.

Wyróżnia się 2 gatunki szpinaku wodnego:o mocno szpiczastych liściach jak grot (kwitnących na różowo) i jeszcze bardziej wartościowy do gatunku o lancetowatych owalnych liściach kwitnący na biało.

Naturalnie występuje w tej chwili w tropikalnych rejonach Afryki,południowo-wschodniej Azji i w Indiach.W Europie świeży do kupienia w chińskich marketach i Toko.

Zdrowy obiad

czwartek, 15 stycznia 2015, samira.nl

Polecane wpisy

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl