Blog > Komentarze do wpisu
Sumak-kwaśna przyprawa

Sumak nie zmielony

U góry:nasiona sumaka przed zmieleniem / na dole:nasiona sumaka po zmieleniu

Sumak w proszku

 Przyprawa sumak pochodzi z jak dobrze nam wszystkim znanego małego drzewa lub krzewu (ok.250 gatunków na całym świecie) ozdobnego rosnącego w większości przydomowych ogródków i podziwianego za przepięknie przebarwiające się liście jesienią.Kto nie zna tego drzewa???Botaniczna nazwa-Rhus typhina.Łatwo rozkrzewia się z korzeni dlatego trzeba corocznie usuwać odrosty boczne aby zachować drzewko w pojedynczej ładnej formie

Samo drzewko (występuje pod nazwą Sumak octowiec z powodu bardzo kwaśnego smaku jadalnych owoców.

Sumak kwitnie w czerwcu/lipcu i występuje jako drzewo płci żeńskiej i płci męskiej i głównie żeńska odmiana przebarwia się tak pięknie jesienią.Warunkiem owocowania jest "zapłodnienie" czyli męska i żeńska odmiana muszą rosnąć co najmniej w niedalekiej odległości od siebie.Żeńskie kwiaty tworzą 10-20 cm puszyste,świecowate i ścisłe "grona" w pięknym czerwono-bordowym kolorze.Utrzymują siępraktycznie całą zimę.Męskie kwiaty są natomiast mizerniejsze-mniej ścisłe i pełne.

Wysuszone ziarna po zmieleniu mają piękną czerwoną barwę i jako przyprawa nadaje ona potrawom kwaskowaty smaki i czerwony kolor..Stosowana jest głównie w kuchni arabskiej i indyjskiej.Nadaje się jako przyprawa do wszystkich mięs,ryb i warzyw.

W Ameryce północnej stosuje się sok z tych owoców do napojów by nadać im kwaskowaty smak i czerwony kolor.

W 17-tym i 18-tym wieku czerwony sok wykorzystywany był w Japonii jako barwnik do mebli.

Sumak-drzewoSumak-drzewo

Po zmieleniu nasion

Sumak

U góry:grono nasion sumaka

Sumak

niedziela, 11 listopada 2012, samira.nl

Polecane wpisy

  • Melange ziół Zaatar

    ′′ Za'atar to mieszanka ziół z dodatkiem ziaren sezamu pochodząca z kuchni Bliskiego Wschodu a dokładnie z Libanu i Syrii. Identyczną nazwę nosi też

  • Sambal manis

    Sambal to ogólna nazwa dla indonezyjskich i malezyjskich ostrych i bardzo ostrych past z ostrych hiszpańskich papryk i papryczek.Zależnie od składu składników

  • Syrop z morwy

    Smakuje jak pyszny karmel i można stosować do do wszystkiego co trzeba posłodzić.W porównaniu z miodem ma również mniej kalorii.W 100 g miód-ok.306 kCal a morwa

  • Esbjörn SVENSSON Trio: E.S.T. Live in London /2018/

    Tide Of Trepidation; Eighty-eight Days In My Veins; Viaticum; Mingle In The Mincing-Machine; In The Tail Of Her Eye; The Unstable Table & The Infamous Fable; Wh

  • SOPHIA GRAND CLUB: 4 a.m.

    Bodźce zewnętrzne; Nic więcej i nic mniej niż człowiek; Niedzela. Noc. Miasto; Nadwrażliwość; Zbigi; Toast (free); Jakie jest twoje życie?; Szukałem. Znalazłem.

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl Durszlak.pl