Blog > Komentarze do wpisu
Sumak-kwaśna przyprawa
U góry:nasiona sumaka przed zmieleniem / na dole:nasiona sumaka po zmieleniu Przyprawa sumak pochodzi z jak dobrze nam wszystkim znanego małego drzewa lub krzewu (ok.250 gatunków na całym świecie) ozdobnego rosnącego w większości przydomowych ogródków i podziwianego za przepięknie przebarwiające się liście jesienią.Kto nie zna tego drzewa???Botaniczna nazwa-Rhus typhina.Łatwo rozkrzewia się z korzeni dlatego trzeba corocznie usuwać odrosty boczne aby zachować drzewko w pojedynczej ładnej formie Samo drzewko (występuje pod nazwą Sumak octowiec z powodu bardzo kwaśnego smaku jadalnych owoców. Sumak kwitnie w czerwcu/lipcu i występuje jako drzewo płci żeńskiej i płci męskiej i głównie żeńska odmiana przebarwia się tak pięknie jesienią.Warunkiem owocowania jest "zapłodnienie" czyli męska i żeńska odmiana muszą rosnąć co najmniej w niedalekiej odległości od siebie.Żeńskie kwiaty tworzą 10-20 cm puszyste,świecowate i ścisłe "grona" w pięknym czerwono-bordowym kolorze.Utrzymują siępraktycznie całą zimę.Męskie kwiaty są natomiast mizerniejsze-mniej ścisłe i pełne. Wysuszone ziarna po zmieleniu mają piękną czerwoną barwę i jako przyprawa nadaje ona potrawom kwaskowaty smaki i czerwony kolor..Stosowana jest głównie w kuchni arabskiej i indyjskiej.Nadaje się jako przyprawa do wszystkich mięs,ryb i warzyw. W Ameryce północnej stosuje się sok z tych owoców do napojów by nadać im kwaskowaty smak i czerwony kolor. W 17-tym i 18-tym wieku czerwony sok wykorzystywany był w Japonii jako barwnik do mebli. Po zmieleniu nasion U góry:grono nasion sumaka niedziela, 11 listopada 2012, samira.nl
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |