Blog > Komentarze do wpisu
Liczi

Liczi

Liczi czy inaczej lychee to azjatycki owoc znany na polskim rynku od stosunkowo niedawna i nazywany jest również "śliwką chińską" lub w samych Chinach "okiem smoka".Najłatwiej w postaci świeżej można kupić go zimą czyli w okresie przed i świątecznym.A przez cały rok w formie konserwowej jako oczyszczone owoce w syropie.

Świerzy owoc i jego jadalna część to galaretkowaty,szklisto-biały miąższ otaczający dość dużą twardą pestkę.Sama skorupka różowo-brązowego koloru,a w pełni dojrzała czerwono-brązowego jest twarda,cienka,chropowato-gruzełkowata i łatwo ją obrać palcami.Owoc dojrzewa tylko na drzewie i jako dojrzały w postaci świeżej nie nadaje się do długiego przechowywania-góra 2-3 dni w tmp.pokojowej i do 1 tyg. w dolnej części lodówki.Liczi można zamrażać.

Soczysty miąższ o odświeżającym słodko-cierpkawy smaku przypomina nieco smak winogron muszkatołowych.Znakomicie gasi latem pragnienie.Jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny:100 g=66 Kcal.

W kuchni (bez skórki i pestki) wykorzystywany na kompoty i syropy,świeży-do sałatek owocowych,lodów,bitej śmietany i koktajli,a w Chinach suszy się je na podobieństwo rodzynek.Z puszki smakuje jednakowo smacznie.Może być też dodawany do potraw z mięs i ryb

wtorek, 27 listopada 2012, samira.nl
Tagi: L